YG Entertainment | Yoik | Yatga.

YG Entertainment:

YG Entertainment is een Zuid-Koreaans platenlabel. Het is een afkorting voor Yang Goon en het zijn de initialen van algemeen directeur/oprichter Yang Hyun Seok. YG Family zijn alle artiesten die onder contract staan bij de platenmaatschappij (o.a. PSY, 2 NE1 en Perry) samen hebben ze vier albums uitgebracht. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van hun World Tour in 2006 werden er optredens georganiseerd in: Los Angeles, Osoka (Japan), Seoel, Tokio, New York City en Washington.

Yoik:

Yoik (soms ook geschreven als Joik) is de overgeleverde muziek van de Saami (Lapland) en één van de oudste muziekvormen in Europa. Het geluid is vergelijkbaar met o.a. de klassieke gezangen van een aantal Indiaanse culturen. De Yoik is een unieke vorm van culturele expressie, de liedjes zijn vaak zeer persoonlijk en spiritueel van aard: vaak gewijd aan een dierbare of een landschap, als een persoonlijke handtekening. Elke Yoik is bedoeld om een bepaalde persoon of plaats weer te geven. Op deze manier wordt geprobeerd dit thema in een liedje op te roepen. De Yoik maakt eveneens deel uit van een religieuze traditie, in vroegere tijden werd het verboden door de Christelijke gemeenschap. De traditie heeft het taboe echter weten te overleven.

Yatga:

De Yatga is een Mongools tokkelinstrument, waarbij de snaren op een gebogen -naar beneden hellend- vlak gespannen staan. De snaren lopen over een verplaatsbare brug en zijn doorgaans vervaardigd uit paardenhaar, zijde of ganzendarmen. Het aantal snaren kan afwijken van type tot type, het aantal vertegenwoordigt een hierarchie. Het gebruik van de 12-snarige Yatga was bijvoorbeeld enkel weggelegd voor lieden van het Koninklijke hof en de rechterlijke macht, of voor de bewoners van de rustieke kloosters in Mongolie. De Mongoolse herders mochten dan weer enkel de 10-snarige Yatga bespelen.

De Yatga kan sterk variëren in grootte, tuning en het aantal bruggen en strijkers. Vergelijkbare instrumenten zijn o.a. de Kazachse Jetigen, de Koreaanse Gayageum, de Vietnamese Dan Tranh en de Japanse Koto.

(pdg).