Warner Brothers Records | Wereldmuziek | Westcoast | Wolfman Jack.

Warner Brothers Records:

Warner Brothers Records Inc. is één van de vier grootste platenlabels ter wereld, het Amerikaanse bedrijf werd opgericht op 19 Maart 1958. Het heeft een wereldwijde omzet van 12,5 %. In 1960 tekende Warner The Everly Brothers, het was het eerste contract waarmee meer dan 1 miljoen dollar was gemoeid. Warner Brothers Records Inc. is ook eigenaar van de labels Maverick en Reprise.

Wereldmuziek:

De term Wereldmuziek is een verzamelnaam voor niet Westerse Pop of Volksmuziek, dikwijls terug te leiden tot een bepaalde bevolkingsgroep of regio. Het genre kent een traditie van muzieknotatie, bij de Oosterse muziek (afkomstig uit Arabische en Aziatische landen) zijn er niettemin alternatieve toonladders en ritmes, die voor Westerse muziek niet goed te omschrijven zijn. De Oost-Europese muziek (met o.a. Zigeunermuziek) is in de loop der eeuwen voortgekomen uit de Volksmuziek van Rusland, Roemenië, Hongarije, enz. Door de speelwijze en stijl van de Zigeuners heeft het echter een eigen genre gefingeerd. Niet in alle Wereldmuziek wordt dus gebruik gemaakt van muzieknotatie. In dat geval is de muziek op het oor (van speler tot speler) doorgegeven en is het niet altijd even duidelijk wie de componist is.

Westcoast:

Muziek van de Amerikaanse Westkust (ook wel Pacific Coast genoemd), specifiek gaat het over de staten California, Oregon en Washington. De term Pacific States dekt een ruimere betekenis en omvat vaak ook de staten Alaska en Hawaii. Eind jaren zestig/begin jaren zeventig werd er een geluid ontwikkeld van melodieuze liedjes, met vaak meerstemmige refreinen. Bekendste voorbeelden zijn ongetwijfeld The Mama’s and The Papa’s en The Beach Boys. Beide behoorden tot de weinige Amerikaanse groepen die succesvol waren tijdens de zogenaamde Britse invasie. John Phillips, Cass Elliot, Dennie Doherty en Michelle Phillips begonnen de groep nadat voorgaande pogingen om een Folkband te formeren waren mislukt. De naam werd geïnspireerd door een praatprogramma, waarin een lid van de Hell’s Angels te gast was. De eerste zin die hun aandacht trok was: ‘Some people call our women cheap, but we just call them our Mamas’. Cass en Michelle sprongen recht en riepen: ‘ja, wij willen ook een mama zijn’. John en Dennie keken elkaar verbaasd aan en zeiden: ‘papa’s’? en zo had de band z’n nieuwe naam. The Mama’s and The Papa’s hielden er in 1968 alweer mee op: gedurende deze periode had hun verhaal wat weg van de sage rond de mythische figuur Koning Arthur, dit vanwege de vele intriges tussen de bandleden. The Beach Boys maakte muziek in de stijl van The Four Freshmen, waarbij harmonieuze samenzang de hoofdrol speelde. Ze brachten een combinatie van Surfmuziek (een stijl die tot dan toe voornamelijk instrumentaal was geweest) en simpele teksten over surfen, meisjes en auto’s. Latere vertegenwoordigers van de West Coast waren o.a. The Eagles (begonnen als begeleidingsband van Linda Ronstadt), Grateful Dead (Amerikaanse benaming voor het prikken in een woordenboek) en Doobie Brothers (verkochten alleen in de VS al meer dan 20 miljoen platen).

Wolfman Jack:

Wolfman Jack (geboren als Robert Weston Smith) was een legendarische Amerikaanse discjockey. Hij leerde de eerste kneepjes van het radiovak bij de zwarte muziekzender WNJR-AM, voor het thema van de huilende wolf liet Smith zich inspireren door zijn tieneridool Alan Freed (bekend onder de artiestennaam Moondog). Het karakter en de stijl waren dan weer gebaseerd op die van Bluesman Howling Wolf. In 1962 begon zijn professionele carriëre bij het radiostation XERF in Mexico, net over de grens in het Texaanse Del Rio. Dankzij het krachtige zendvermogen van dit station (250.000 watt) was z’n show in een groot deel van de VS te ontvangen, dit gaf hem landelijke bekendheid. Midden jaren zestig stapte Wolfman Jack over naar KCIJ-AM (Shreveport in Louisiana), na vele omzwervingen kwam hij in 1973 terecht bij WNBC (New York). Hij werd er de grote concurrent van legende Cousin Brucie (Bruce Morrow), die bij de zender WABC dezelfde uitzendtijden had. Smith had een doorleefde en krakend klinkende stem. Wereldfaam verwierf hij door zijn dagelijkse Wolfman Jack Show, uitgezonden op ARFTS. De programma’s werden op zogenaamde transcription platen geperst en naar Amerikaanse bases over heel de wereld verstuurd. Robert was ook filmacteur, hij werd beroemd met zijn rol in de film American Graffity (George Lucas). Wolfman Jack werd bezongen in het liedje “Clap For The Wolfman” van The Guess Who. De legendarische Rock and Roll diskjockey overleed aan een hartaanval op 1 Juli 1995, na een uitputtende tournee. Op 15 Maart 2003 werd er in Del Rio, de plaats waar hij z’n carriëre begon, een gedenkteken ter nagedachtenis van Wolfman geplaatst. De gemeente droeg ook bij aan een museum en muziekfestival te zijner ere.

(pdg).