Universal Music | Unplugged | Urban.

Universal Music:

Universal Music Group is het moederbedrijf van de grootste platenlabels ter wereld, het ontstond in 1998 na de samensmelting van MCA Records en Polygram. Universal heeft ongeveer een kwart van de muziekmarkt in handen. Het bedrijf is gevestigd in Sante Monica en New York. Het is een onderdeel van het Franse mediaconglomeraat Vivendi. Ook Decca Rec., Polygram en Motown maken deel uit van de Universal Music Group. Het label heeft grote sterren als U2, Mariah Carey en Eminem onder contract staan.

Unplugged:

Een Unplugged of akoestisch optreden is een sober gearrangeerde uitvoering van een artiest/groep, zonder hulp van elektrische versterking. Het creëert een intieme sfeer op het podium, ontdaan van alle bombast en grote decibellen keert men terug naar de essentie/kern van de song. De term werd in de jaren negentig populair door het gelijknamige MTV programma, waarin grote sterren als Eric Clapton, Alanis Morissette, Bon Jovi, George Michael, Bryan Adams, Bob Dylan en Bruce Springsteen (die ‘valsspeelde’ en een elektrisch versterkt optreden gaf, op de albumhoes schrapte hij de ‘Un’ van Unplugged) akoestische optredens gaven.

De bekendste MTV Unplugged aflevering is ongetwijfeld die met Kurt Cobain en Nirvana. Mede omdat men ervan overtuigd was dat de Grunge band niet in staat zou zijn om hun nummers in een akoestische set ten gehore te brengen.

Urban:

Urbanpop (ook wel de hedendaagse Rhythm & Blues genoemd) is de glad geproduceerde opvolger van de Soul, ontstaan na het Discotijdperk van de jaren tachtig. Michael Jackson en Prince behoorde tot de eerste muzikanten die de sound van synthesizers en drumcomputer-beats combineerde met Afro-Amerikaanse muziek. In de beginjaren was het genre voornamelijk Pop-georiënteerd. Het samengaan van Funk en Disco vervaardigden een nieuw geluid, toegepast op artiesten als Tina Turner (die in het tweede deel van de jaren tachtig haar comeback maakte), Whitney Houston en Janet Jackson. Vooral het derde album van laatstgenoemde (“Control” uit 1986) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het muziekgenre, de samenwerking met producers Jimmy Jam en Terry Lewis resulteerde in een baanbrekend geluid. Beide heren worden dan ook beschouwd als de innovatieve leiders van de hedendaagse R&B. Producer Teddy Riley was vervolgens degene die (eind jaren tachtig) Urban en Hiphop-invloeden met elkaar combineerde, deze muziekvorm werd Swingbeat genoemd (met o.a. Bobby Brown). Vanaf het begin van de jaren negentig kwam de Urban in een stroomversnelling, artiesten als Mariah Carey, Boyz II Men, R. Kelly en TLC zorgden ervoor dat het genre mainstream werd. In Vlaanderen behoren o.a. Brahim en Hadise tot de Urbanpop. De hits van de Belgisch-Turkse zangers zijn het best te omschrijven als R&B songs met Oosterse invloeden.

(pdg).