Sessiemuzikant | Singer-songwriter | Sitar | Ska.

Sessiemuzikant:

Een belangrijk aspect van Popmuziek is dat het een gezicht heeft, een Popster is een visueel icoon. Commercieel succes hangt in grote mate af van het imago. Het gezicht van een bandlid wordt geassocieerd met de groep (in kwestie). Er zijn echter ook muzikanten die nergens bijhoren, deze zogenaamde sessiemuzikanten worden ingehuurd door o.a. bands, soloartiesten of producers. Het zijn meestal multi-instrumentalisten, die vaardig zijn in verschillende genres. Ze zijn tevens in staat om aan jamsessies met beroepsmuzikanten deel te nemen, door improvisatie nieuw materiaal weten te componeren of arrangementen op bestaande muziek uit te denken of perfectioneren. Een sessiemuzikant is in de meeste gevallen (maar zeker niet altijd) een studiomuzikant. Ze worden vaak niet zo bekend bij het grote publiek, maar de uitzondering bevestigt ook in deze de regel. Drummer Jim Keltner bv werd bekend door zijn studiowerk bij o.a. Bob Dylan, The Beatles, Neil Young, Bee Gees, Pink Floyd, Sheryl Crow en nog vele (vele) anderen. Soms richten sessiemuzikanten een band met elkaar op, op die manier zijn o.a. Toto en Bread ontstaan.

Singer-songwriter:

De term singer-songwriter wordt gebruikt als aanduiding voor zangers of zangeressen die hun liedjes zelf schrijven. De begeleiding is eenvoudig en wordt meestal uitgevoerd met akoestische gitaar of piano, dit zonder overdadige instrumentale aanvullingen. Het genre is verwant aan Folkmuziek en Americana. De singer-songwriters waren het succesvolst in het begin van de jaren zeventig, meest voorname voorbeelden hiervan zijn Carly Simon, James Taylor, Carole King en Joni Mitchell. James was overigens getrouwd met Carly en zong mee op een aantal songs van Joni en Carole. Ook in de latere decennia genoten verschillende liedjessmeden bekendheid, zoals bv Suzanne Vega, Tracy Chapman en Janis Ian.

Sitar:

De sitar is een Oosters (India) snaarinstrument dat, onder invloed van de Hippiebeweging, eind jaren zestig z’n intrede deed in de Westerse Popmuziek. Het instrument (met een zeer typerende klank) heeft behalve vier melodiesnaren en twee ritmesnaren, ook nog eens twaalf tot soms zelfs veertien resonantiesnaren. Deze worden gestemd in de toonladder van de betreffende raga. De sitar kreeg in onze kontrijen meer bekendheid doordat o.a. The Beatles (“Norwegian Wood”) en The Rolling Stones (“Paint It Black”) het instrument in hun songs gebruikten. Ravi Shankar was zonder meer de voornaamste sitarspeler ter wereld. Hij speelde op het Monterey Popfestival in 1967. Ravi is de vader van Norah Jones en Anoushka Shankar. Sri Sri Ravi Shankar overleed op 11 December 2012.

Ska:

Het genre Ska vindt z’n oorsprong op Jamaica waar het eind jaren vijftig ontstond als een variant op de Rhythm and Blues uit New Orleans (zoals die er destijds werd gespeeld). De muziek van artiesten als Fats Domino en Professor Longhair waren indertijd enorm populair op het eiland, het publiek maakte kennis met hun succesnummers door af te stemmen op radiostations uit New Orleans of door het hanteren van de zogenaamde Sound Systems (mobiele geluidsinstallaties). Jamaicanen begonnen hierop zelf met het spelen van muziek, veelal een mix van lokale stijlen en Rock & Roll. De nadruk kwam te liggen op de tweede en vierde tel van een vierkwartsmaat, en niet op de eerste en derde zoals dat gebruikelijk was. In de zang en arrangementen zijn duidelijk de invloeden merkbaar uit Caraibische muziekstijlen, zoals de Mento (Jamaica) en Calypso (uit Trinidad). Ska is opgewekte dansmuziek en wordt ook wel de Jazz van Jamaica genoemd. Rocksteady is de langzamere variant van het genre. Prince Buster is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Ska.

(pdg).