Sample | Saturday Night Fever | Score | Scratchen.

Sample:

Een sample is een kort herkenbaar stukje geluid, dat wordt hergebruikt in een nieuwe compositie. Ze worden veelvuldig toegepast in diverse digitale muziekinstrumenten zoals Samplers (Fairlight CMI en Casio SK1) en Romplers (E-mu Proteus en Roland U-20), het wordt ook vaak gehanteerd bij een loop (kort geluidsfragment dat meerdere malen wordt herhaald). Wie een sample gebruikt, moet daar uiteraard Copyright voor betalen. Eén van de eerste succesvolle samples kwam uit “Good Times” van Chic, dat werd gebruikt in “Rapper’s Delight” van Sugarhill Gang.

Saturday Night Fever:

Saturday Night Fever is een Amerikaanse (muziek)film uit 1977. Robert Stigwood stond in voor de productie, de artistieke leiding was in handen van John Badham. Het scenario was geïnspireerd op Tribal Rites Of The New Saturday Night, een tijdschriftartikel van Nik Cohn. Achteraf bleek het verhaal geheel verzonnen, Cohn begreep -naar eigen zeggen- niets van de nieuwe subcultuur waar hij onderzoek moest naar doen. De film vertelt het verhaal van Tony Manero die zich, als probleemjongere uit Brooklyn, ontpopt tot de koning van de dansvloer. De hoofdrol was voor John Travolta, tot dan toe enkel bekend van de televisieserie Welcome Back Kotter. Hij groeide uit tot het boegbeeld van de Discostroming en werd genomineerd voor een Oscar, in de categorie beste acteur. Dankzij de bijhorende soundtrack bereikte de Disco z’n absolute hoogtepunt. Zes songs van het album waren afkomstig van The Bee Gees, de broeders Gibb hadden ook de rest van de muziek gecomponeerd. “Saturday Night Fever” werd uiteindelijk één van de best verkochte soundtracks uit de geschiedenis.

Score:

Een Score (naar het Engelse woord voor partituur) is de muziek van een film of tv-programma. De achtergrondmuziek heeft als specifiek doel om de emotie(s), die in beeld worden gebracht, te versterken. Bij sommige grote filmproducties worden twee muziekalbums uitgebracht, één met de Score en één met de songs uit de film. De soundtrack dient in eerste instantie om de prent te promoten, er staan nummers op van bekende artiesten. Soms zijn de liedjes speciaal voor de film geschreven (zoals bij Saturday Night Fever), een andere keer wordt er dan weer gebruik gemaakt van bestaande opnamen (zoals in Forest Gump). Ook een ‘overlop’ tussen de Score en soundtrack is mogelijk, zoals bv tijdens de dansscene in de film Back To The Future. Midden jaren zeventig was de Italiaanse componist Ennio Morricone succesvol met de Score uit de film Once Upon A Time In The West.

Scratchen:

Scratchen is het met de hand heen en weer bewegen van een vinylplaat (Lp of 12 inch) terwijl de naald van de speler op de plaat ligt, hierdoor ontstaat een geluid dat klinkt alsof de plaat gekrast (scratched) wordt. De techniek wordt vaak in de Hiphop gebruikt. Joseph Saddler (bekend als Dj Grandmaster Flash) wordt gezien als een van de pioniers van het scratchen. Hij noemde de techniek aanvankelijk cutting. Grandmaster was tevens de eerste Dj die tijdens het draaien stunts uithaalde, zoals achterstevoren gaan staan en de platen achter z’n rug te scratchen. De Apache Break is wellicht één van de beroemdste breaks die hij creëerde (nummer gebaseerd op “Apache” van The Incredible Bongo Band). Met zijn groep The Furious Five bracht hij in 1981 de Lp “The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel” uit, een jaar later scoorde ze hun grootste hit met “The Message”. Het was het eerste Hiphopalbum met een sterke sociale boodschap.

(pdg).