Rap | RCA | Reggae | Rhodes.

Rap:

De term Rap verwijst naar ritmisch gesproken, in plaats van gezongen teksten. Rap is één van de hoofdelementen van de Hiphop en Reggae cultuur. De wortels van deze muziekstijl liggen in Afrika (rondreizende dichters en Griots in Senegal) en Jamaica (waar de Dub invloeden van afkomstig zijn). Na de opkomst van de slaven in de VS ontwikkelde het genre zich daar verder. Voor de zwarte medemens -in die tijd nog erg onderdrukt- was muziek een manier om zich te uiten. Het Rappen zelf ontstond in New York, waar de plaatselijke dj’s gemixte platen ritmisch aan elkaar praatte. Ze noemde zichzelf MC’s, wat staat voor Master Of Ceremony (Engels voor ceremoniemeester). De Rappers uit die periode (eind jaren tachtig) zette steevast MC voor hun naam. Belangrijk voorbeeld hiervan is MC Hammer, die in 1989 doorbrak met het album “Let’s Get It Started”. Hoewel men altijd sterk is blijven twijfelen aan het muzikale talent van Hammer, verkocht de Rapper miljoenen platen.

RCA:

De Radio Corporation Of America (RCA) was een invloedrijk Amerikaans elektronicabedrijf op het domein van radio en televisie, baanbrekend op het gebied van tv-uitzendingen en eigenaars van het label RCA Records. Het bedrijf werd in 1919 opgericht door Owen D. Young, onder leiding van David Sarnoff groeide RCA uit tot één van de belangrijkste spelers op de markt. De Russische zakenman Sarnoff was één van de eerste die de onbegrensde mogelijkheden van de radio als publiekelijk communicatie-middel (en als bron van vermaak) erkende. In 1926 werd hiervoor een nieuw bedrijf opgericht, de National Broadcasting Company (NBC) voor het verzorgen van radio-uitzendingen. In de jaren dertig spendeerde RCA, ondanks de crisis, miljoenen aan de ontwikkeling van de Tv. Tijdens de wereldtentoonstelling in New York (1939) maakte het grote publiek voor het eerst kennis met de televisie. Het bedrijf had tevens een leidende rol in de ontwikkeling van de kleurentelevisie. In 1949 lanceerde RCA de 45-toeren single, als antwoord op de Columbia 33-toeren plaat. Als platenlabel had het grote namen als Elvis Presley, Ray Charles, Nillson en Sam Cooke onder contract staan. In 1986 kwam RCA volledig in handen van General Electric, waar het oorspronkelijk een onderaanneming van was. De meeste platenlabels van RCA werden doorverkocht en zijn nu in het bezit van Sony BMG.

Reggae:

Het genre Reggae ontstond eind jaren zestig op Jamaica uit de Rocksteady en de Ska. Laatstgenoemde (dansbare) muziekstijl was de eerste ‘eigen’ muziek op Jamaicaanse bodem, de benaming is afkomstig van skanken en heeft in de Ska dezelfde gevoelswaarde als swingen in de Jazzscene. Doordat er een hoofdrol is weggelegd voor koperblazers, wordt Ska ook wel eens de Jazz van Jamaica genoemd. Rocksteady is de langzamere variant van Ska, de term werd bij z’n ontstaan (rond 1966) geassocieerd met de plaatselijke rude boys (marginale jongeren met een bepaalde levensstijl). Het muzikale verschil zit hem vooral in de baslijnen: bij de Ska is die veeleer ‘rollend’, in de Rocksteady worden er meer afgesloten en syncopische patronen herhaald. Uit deze twee stromingen werd in 1968 uiteindelijk de Reggae verwezenlijkt. Het genre is nauw verbonden met de religieuze en culturele levensbeschouwing Rastafari. Die naam komt van Haile Selassie (Ras Tafari Makonnen), de voormalige Keizer van het land Ethiopie. Rastafari’s geloven in de goddelijkheid van Haile Selassie, voor hen is hij de reincarnatie van Jezus. Schrijver Marcus Garvey was één van de grondleggers van de beweging, de Jamaicaan pleitte rond 1930 voor een zwart bewustzijn en de repatriëring van de zwarten naar Afrika (nadat ze door hun slavernij-verleden onderaan de sociale ladder stonden). Er bestaan verschillende soorten van Reggae: gaande van de commerciële vorm (Sean Paul, Sean Kingston) tot de Roots Reggae (met legendarische namen als Peter Tosh en Bob Marley). Marley mag gezien worden als verantwoordelijke voor de doorbraak van Reggaemuziek bij het grote publiek, hij was tevens één van de grootste voorvechters van het Rastageloof.

Rhodes:

Een Rhodes (ook wel Fender Rhodes genoemd) is een elektronisch toetsinstrument, dat in de jaren veertig werd ontworpen door Harold ‘Burroughs’ Rhodes. De Amerikaan was leraar van beroep, het eerste toestel dat hij bedacht was de Xylette (bereik van 2,5 octaaf). Het instrument kon in bed worden bespeeld en werd o.a. gebruikt als therapie bij gewond geraakte militairen (gedurende WO II). Na de oorlog ontwierp Rhodes een elektrische piano, de Pre-Piano was vooral bedoeld voor kinderen op de lagere school. In 1959 ging z’n firma een joint venture aan met Fender en vervolgens werd het instrument door hen geproduceerd (vandaar de naam Fender Rhodes). Sinds 1997 verwierf Rhodes weer de rechten op de naam, drie jaar later stierf hij aan een longontsteking. Bekende liedjes met een Rhodes piano zijn o.a. “Riders On The Storm” (Doors), “Just The Way You Are” (Billy Joel) en “Still Crazy After All This Years” (Paul Simon).

(pdg).