Nashville | Nederbeat | Nederhop | New Age.

Nashville:

Nashville (de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee) is behalve de thuisbasis, ook het epicentrum van de Countrymuziek. De typische Nashville sound ontwikkelde zich in de jaren vijftig, met artiesten als Chet Atkins en Patsy Cline (met een ‘glad’ geproduceerde vorm van Country). De belangrijkste vertegenwoordiger van het huidige Nashville geluid is Garth Brooks, z’n grote commerciële successen zijn te danken aan de invloeden uit de Rock- en Popmuziek die worden geïntegreerd in zijn live-optredens.

In 1925 werd door verzekeringsmaatschappij National Life and Accident Insurance Company het radiostation WSM opgericht. De afkorting stond voor We Shield Millions (Wij beschermen miljoenen). De eerste uitzending vond plaats in November 1925. Vooral de radioshow WSM Barn Dance was razend populair. Het programma werd gepresenteerd door Dj George D. Hay. Vanaf 1928 kreeg het de naam Grand Ole Opry, het wordt heden nog altijd uitgezonden (Zaterdagnacht bij WSM).

Nederbeat:

De Nederbeat (ook wel de Nederbiet genoemd) ontstond in de tweede helft van de jaren zestig als de Nederlandse variant op de Beat, een substijl van de Rock die op dat moment de Popmuziek domineerde. Het genre werd aanvankelijk beïnvloed door de sound van The Beatles en de Merseybeat, later kwamen er ook elementen uit de IndoRock bij. De Nederbeat werd vooral in het Engels gezongen, toch waren er ook enkele pogingen om de Beat met Nederlandse teksten te brengen: ZZ & De Maskers met “Ik Heb Genoeg Van Jou” en “Beestjes” van Ronnie & De Ronnies. De eerste echte Nederbiet single die werd uitgebracht was “It’s Gone” van The Motions (1964). In de jaren die daarop volgde werd er bij onze Noorderburen muziek gemaakt die heden nog steeds een internationaal publiek aanspreekt. Het was hoofdzakelijk in Den Haag waar de scene het snelst groeide, met o.a. Sandy Coast, Shocking Blue, Golden Earring, Tee Set en Q-65. Vanaf 1967 verwaterde de typische sound van de Nederbeat, mede door de opkomst van Soulmuziek en de invloeden uit de subcultuur Flower Power. After Tea en de Buffoons zorgde nog wel voor kwalitatief sterke songs, de Nederbeat verdween echter definitief uit de Hollandse muziek.

Nederhop:

De Nederlandstalige Hiphop ontstond eind jaren zeventig, begin jaren tachtig toen het genre (en bij uitbreiding de Rapmuziek) erg populair werd in de VS. Muzikale acts uit zowel Belgie als Nederland probeerde vervolgens ook Rapsingles uit te brengen, songs als “Poopeloo” van de Gantwerp rappers (1980) en “De Scratchin’ Zwaantjes” van Urbanus (1984) haalde wel de hitlijsten, maar waren niet echt representatief voor de muziekstroming. De Amsterdamse groep Osdorp Posse -met frontman Def P en Dj Ijsblok- gebruikte als eerste de term Nederhop, ze worden dan ook beschouwd als de pioniers van de Nederlandstalige Hiphop. Extince (alias van Peter Kops) scoorde in 1995 de eerste Nederhop-hit, “Spraakwater” haalde de top 10 van de Nederlandse Top 40. Extince is voornamelijk bekend van z’n Brabantse woordspelingen, met zachte g. Na de eeuwwisseling werd het genre ook bekend bij het grote publiek: o.a. door Brainpower (de in België geboren Gert-Jan Mulder) met de single “Dansplaat” en Ali B. Ook Rapformatie De Jeugd Van Tegenwoordig (bekend om hun wartaal) en Gers Pardoel (“Ik Neem Je Mee” is de succesvolste Nederlandse single aller tijden) behoren tot de categorie Nederhop.

New Age:

Het muziekgenre New Age is gelijk aan de Westerse spirituele beweging die ontstond op het einde van de jaren zeventig. De aanhangers kijken sindsdien uit naar een fonkelnieuw tijdperk van liefde en licht waar ze zich op voorbereiden door te werken aan eigen spirituele groei. De beweging New Age staat voor een breed palet aan esoterische filosofie (o.a. occulte wetenschappen, nieuwe religies, alternatieve levenswijze/therapieën). In de muziek heeft de New Age (als genre) het doel de luisteraar -door middel van instrumentale en vocale melodieën- te laten ontspannen. De nummers kunnen heel erg lang duren en hebben een kalme, rustgevende sfeer. Het is gekoppeld aan het holistische gedachtegoed en de innerlijke spiritualiteit. In de New Age worden vooral stijlkenmerken uit Ambient en minimale muziek gebruikt. Populaire thema’s in deze muziekstijl zijn de ruimte en kosmos, natuur en milieu, gezondheid, harmonie met jezelf en de wereld, dromen, of dromen en reizen van de geest of ziel. Enkele bekende muzikale voorbeelden zijn Enya, Enigma en Kitaro.

(pdg).