Mellotron | Mersey Beat | Metal | MIDI.

Mellotron:

De mellotron werd begin jaren zestig ontwikkeld door de Britse gebroeders Bradley (Birmingham), als verbeterde versie van de Chamberlin van de Amerikaan Harry Chamberlin. Het model M-400 (1970) werd gebruikt in de progressieve en symfonische Rock van de jaren zeventig, de elektronische muziek (Kraftwerk) en in de Mainstream Pop. Dit laatste was o.a. het geval in de intro van “Strawberry Fields Forever” (Beatles) en in de strijkklanken van “Space Oddity” (David Bowie) en “Nights In White Satin” (The Moody Blues). Een mellotron is een toetseninstrument waarbij (een ietwat zwevend) geluid wordt geproduceerd, die door het indrukken van de toetsen opgenomen strijkers, blaas en/of fluitinstrumenten afspeelt. Bij het loslaten van de toets(en) wordt de band door een veer weer in de beginpositie gebracht. Voor iedere toonhoogte is een aparte magneetband nodig. De banden hebben een beperkte speelduur van ongeveer acht seconden. De mellotron is nog steeds een populair instrument, in 1998 werd er nog een nieuw model op de markt gebracht.

Mersey Beat:

Begin jaren zestig ontstond er in de streek van Liverpool een nieuw genre binnen de Beatmuziek, de Mersey Beat was een combinatie van Rock & Roll, Skiffle (verwant aan de Jag-muziek) en Rhythm and Blues. De term is genoemd naar de Mersey, een rivier die ontstaat uit de samenvloeiing van de Etherow, de Goyt en de Tame en in haar brede stroom van Stockport via Liverpool de Ierse Zee instroomt. De Mersey Beat (ook wel eens de Liverpool Sound genoemd) bleef aanvankelijk alleen lokaal populair, totdat bands als The Beatles, Gerry and the Pacemakers en zangeres Cilla Black landelijk en vervolgens internationaal wisten door te breken. Ook The Searchers was een belangrijke exponent van het genre. De meeste groepen die tot deze stijl behoren, hebben hun strepen verdiend in de Cavern Club in Liverpool.

Metal:

De term Metal (ook wel Heavy Metal genoemd) komt uit de Britse staalindustrie en werd voor het eerst gebruikt in de hit “Born To Be Wild” van Steppenwolf uit 1968, waarin de tekst ‘Heavy Metal Thunder’ voorkomt. De muziekstroming ontstond begin jaren zeventig en kwam voort uit de HardRockmuziek. Het genre wordt gekenmerkt door zijn agressieve ritmes en zwaar versterkte elektrische gitaren. Metal is ruwer dan Hardrock, met donkere teksten en duistere tonen. Black Sabbath wordt door velen beschouwd als zijnde de grondleggers van de Heavy Metal. The grandaddy of Metal waren de eerste die het occultisme zo duidelijk verwerkte in hun teksten. Het omgekeerde kruis op de binnenkant van de albumhoes van hun debuut-lp maakte het plaatje compleet. Andere thema’s die in de Heavy Metal vaak behelst worden zijn dramatische en psychologische aangelegenheden zoals bv horror, mythologie, oorlog en nihilisme. Maar vaak ook onderwerpen als persoonlijke ontplooiing en zelfcorrectie. De stroming zet zich meestal af tegen de gevestigde orde (bv tegen religie, door openlijke aanbidding van satan). Metal brak door bij het grote publiek dankzij het album “Number Of The Beast” van Iron Maiden (1982). Ook “Kill ‘Em All” van Metallica (1983) wordt gezien als een blauwdruk voor het genre.

MIDI:

De afkorting MIDI staat voor Music Instrument Digital Interface. Het is in de eerste plaats een digitaal systeem en protocol waarmee elektronische (muziek)instrumenten in realtime informatie kunnen uitwisselen. MIDI is een soort elektronisch notenschrift dat werkt met commando’s, hoe het geluid uiteindelijk klinkt hangt af van de gebruikte geluidskaart. Dankzij dit systeem (of protocol) staan toetsenisten tijdens een show niet langer achter een batterij instrumenten, met een keyboard kunnen ze via de computer verschillende toestellen tegelijk bespelen. MIDI werd in 1982 en 1983 ontwikkeld door Amerikaanse en Japanse synthesizerfabrikanten die de wildgroei aan verbindingsmethoden wilden inperken. De opkomst van MIDI heeft er o.a. voor gezorgd dat het fenomeen van de muur van synthesizer-klavieren, zoals in de jaren zeventig vaak in de Popmuziek te zien was, onnodig werd. Vandaag de dag wordt de MIDI voornamelijk gebruikt in studio’s, in combinatie met een sequencer (het hart van de opnamestudio).

(pdg).