Jazz | Jazzrock | Jukebox.

Jazz:

De oorsprong van de Jazz situeert zich enerzijds in het Noordelijke deel van het Amerikaanse continent en anderzijds in het Westen van Afrika, waar de meeste slaven werkzaam in de Verenigde Staten vandaan kwamen. Op hun route door Amerika, namen de ‘zwarte dienaars’ hun traditionele en sterk ritmische muziek met zich mee. Nadat de Verenigde Staten in 1863 de slavernij hadden afgeschaft trok de zwarte bevolking weg van de plantages, waar ze een eigen zangstijl hadden ontwikkeld die kan worden aangeduid als wat we vandaag de dag Blues noemen. De werkliederen die in eerste instantie werden gezongen, op onder meer de katoenvelden, speelde een cruciale rol in het ontstaan van de Jazz. De ongeschoolde zwarten trokken massaal naar New Orleans: bij gebrek aan werk was er voor de meeste van hen geen andere optie, dan te gaan bedelen of straatmuziek te maken. Het geluid, dat werkloze zwarten in groepjes brachten op de hoeken van de straat, was al snel succesvol. Het gevolg hiervan was dat ze mochten optreden in de lokale cafe’s. Met name in de wijk Storyville was de belangstelling groot. De muzikanten verkregen een financiële tegemoetkoming, met het geld dat ze verdiende kochten ze nieuwe instrumenten (trompet, klarinet en tumba). De muziek die de bands brachten herbergde een mix aan invloeden: de Negrospirituals (religieuze volksliederen van de Noord-Amerikaanse slaven), de Blues (werkliederen van de plantages) en de zogenaamde Marsmuziek van de zwarte slaven vormde uiteindelijk tesaam de oorsprong van de Jazz. Na 1917 sloeg het genre al snel over naar andere Amerikaanse steden, dit voornamelijk omdat de overheid van New Orleans de wilde taferelen in Storyville verbood. Vooral in Chicago werd de Jazz verder ontwikkeld, er ontstonden twee Jazzpianostijlen: Ragtime (gespeeld in de bars door zwarte pianisten) en Boogie Woogie (waarbij de akkoorden van het Blues schema, in de linkerhand een constant ritmisch patroon kregen). Ook de blanke musici gingen vanaf dan mee met de stroom, niet veel later was de eerste opname van een blanke Jazzband een feit, de Orginial Dixie-Land Jazzband. Daarna volgde de periode van de Big Bands, mede door de opkomst van solovirtuozen werden de Jazzbands steeds groter. Anno 21ste eeuw is de Jazz, in z’n vele aspecten, nog altijd erg populair. Zo is er in Gent het jaarlijkse Gent Jazz festival. In de Augustusmaand is er jaarlijks in Antwerpen Jazz Middelheim.

Jazzrock:

De muziekstijl Jazzrock is een samengaan van de stijlen Jazz en Rock. Men gebruikt hiervoor ook wel de term Fusion, een verwijzing naar de Jazz/Rock Fusion (een gepolijste vorm van de Jazzrock). Belangrijkste element van het genre, is de ruimte voor instrumentale virtuositeit en improvisatie. Jazzrock ontstond eind jaren zestig, met als toonaangevende namen: Miles Davis, The Soft Machine en The Crusaders. Het aandeel Jazz in de Jazzrock is vooral merkbaar in het raffinement van de uitvoering en in de progressieve muzikale structuren. De invloed van Rock hoor je vooral in de kracht en intensiteit van de muziek. Jazzrock is in de meeste gevallen instrumentaal (zonder zang dus) maar dit is geen regel op zich.

Jukebox:

Een Jukebox is een publieke geluidsinstallatie (teletijdmachine zo u wil) waar na betaling van een muntje in de gleuf de periode van The King, vetkuiven en Rock & Roll muziek weer helemaal tot leven komt. Toch is het verhaal van de Jukebox veel ouder. Het begint op het einde van de 19de eeuw, met de uitvinding van de fonograaf en de koopautomaten. De eerste Jukeboxen speelden een beperkt aantal 78-toeren platen af, waarbij gaandeweg het uiterlijk steeds aantrekkelijker werd. De naam Wurlitzer stond lange tijd synoniem voor Jukebox(en). Van de Wurlitzer 1015, met zijn lichteffecten en plastics behorende tot het golden age design, werden een record aantal modellen verkocht. Daarna volgde de silver age periode met de Seeburg M-100A (eerste Jukebox die vijftig singles bevatten) en de M-100B (eerste 45-toeren model), beide van het Amerikaanse bedrijf Seeburg. Hoewel Wurlitzer het bekendste merk is, begon Seeburg eerder met het produceren (1928) en was het ook marktleider in de jaren vijftig. In die periode produceerde beide bedrijven hun topmodellen: de Wurlitzer 200 en V 200 (Seeburg).

In de jaren dertig had de Jukebox al een vaste plaats in de zogenaamde Juke Joints, waar kon gedanst worden op de tonen van Blues, Ragtime en Jazz. Twee decennia later schitterde de Jukebox in de hippe danstenten van de Amerikaanse jeugd: er werd geswingd (en geflirt) op de muziek van Elvis (de nieuwe tienerheld) en de tonen van Rockabilly en Rock & Roll muziek. Samen met de Amerikaanse soldaten werd de Jukebox, in het Europese uitgaansleven, geïntroduceerd tijdens WO II.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be