Immediate Music | Indierock | Indorock.

Immediate Music:

Immediate Music is een Amerikaans bedrijf, dat gespecialiseerd is in het maken van muziek voor film en televisie trailers. Immediate -gelegen in Sante Monica (Los Angeles)- laat in opdracht van derden muziek maken, uitgewerkt door hun eigen werknemers of ingehuurde componisten. De producties worden gekenmerkt door ruime symphonische orkestraties en een opzwepende stijl. Sinds 1992 produceerde het bedrijf honderden muziekstukken voor trailers, in opdracht van de grote film en televisiestudio’s: o.a. 20th Century Fox, Paramount en Walt Disney. De muziek van Immediate is te horen in trailers van films als: I Robot, Spiderman 2 en Pirates Of The Caribbean.

Indierock:

Indierock is een collectivum voor ‘op Rock georienteerde’ muziek, het genre laat zich karakteriseren door een tegendraadse/anti-commerciele houding. De naam komt van het Engelse Independent (onafhankelijk), hiermee wordt verwezen naar de Do It Yourself (DIY) denkwijze van de bands met een autonoom platenlabel. Indiemuziek wordt in eenvoudige omstandigheden opgenomen en kan vrij divers zijn, gaande van Ambient tot Metal. In de meeste gevallen is het echter een verwijzing naar het subgenre Indierock (alternatieve Rock). Niet alle artiesten die aan de term Indie worden gelinkt zijn onafhankelijk. Aanvankelijk onbekende namen (die wegens het imago een afkeer hadden van het massasucces) groeide later namelijk uit tot significante wereldsterren. Kurt Cobain en Nirvana, maar ook R.E.M. en Sonic Youth zijn voor de handliggende voorbeelden. Sinds het succes van deze bands wordt de term Indie door platenlabels eerder gebruikt als een marketingbegrip. Een tegendraads en experimenteel imago is daardoor een minder belangrijke voorwaarde geworden.

Indorock:

Indorock is (hoofdzakelijk) instrumentale Rock & Roll, uitgevoerd door muzikanten afkomstig uit de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands Indie. Deze muziekstijl werd midden jaren vijftig gespeeld door Indische en Molukse bands, die werden geïnspireerd door de Rock & Roll muziek uit de Verenigde Staten: van instrumentale gitaargroepen als The Shadows, The Ventures en The String A Longs. Typerend voor de manier van spelen was o.a. de Gadahngang (het tokkelen) die voortkwam uit de Keroncong (Krontjong-muziek), waarbij Westerse melodieën met muziekinstrumenten uit onze kontrijen gespeeld worden op het stramien van de Indische Gamelan. De muziekstijl kende z’n bloeiperiode in 1960-1963, de naam Indorock werd in 1975 (door liefhebbers van het genre) verzonnen en werd pas in de jaren tachtig bekend bij het grote publiek. De gebroeders Tielman, in Indonesie bekend als The Timor Rhythm Brothers, leverde in 1958 één van de (aller)eerste Nederlandse Rock & Roll singles af met “Rock Little Baby Of Mine”. Vanuit Breda opereerde ze onder de naam Tielman Brothers, in datzelfde jaar speelde ze zich in de kijker op de Expo in Brussel. Andere Indorockers waren The Jumping Wheels (“Wheels”) en The Blue Diamonds (“Ramona”).

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be