Hiphop | Hitparade | House.

Hiphop:

Hiphop is bij de (modale) muziekliefhebber vooral bekend als muziekstroming, voor de aanhangers van deze subcultuur gaat het echter veel verder dan alleen muziek maken. Het is ook de cultuur van breakdance, wijde spijkerbroeken, sportshirts en graffiti. Hiphoppers willen met hun teksten (niet gezongen, maar gerapt) de samenleving een spiegel voorhouden. De nummers zijn vaak een aanklacht tegen de samenleving in het algemeen of de levenssituatie van de Rapper in het bijzonder. Het genre ontstond in de binnenstad van New York City en komt waarschijnlijk voort uit Dub. Het werd een eigen stroming in de Bronx, tijdens de zogenaamde Block parties (wijkfeesten). Hiphop werd op die manier de stem van een bepaald gedeelte van de Amerikaanse bevolking, die van oudsher leefde in de getto’s van grootsteden. De emancipatiebeweging van (met name) de Afro-Amerikaanse gemeenschap heeft een stempel gedrukt op Hiphopcultuur in brede zin. De muziek wordt meestal opgebouwd uit samples en breakbeats. Op de Block parties werden kopieen van eenzelfde Funk/Electroplaat in elkaar gemixt. Hierdoor kwam men tot een nieuwe song met enkel drums, waar door de Dj overheen werd gescratcht. De MC (Master Of Ceremonies) is de uitvoerende artiest. De oorsprong van het rappen ligt in het ‘Toasten’, wat staat voor een soort van half zingend praten of alleen praten maar dan in rijmachtige manier opspreken. De Amsterdamse band Osdorp Posse stond aan het begin van de jaren negentig aan de basis van de Nederlandstalige rap. Ongeveer in diezelfde periode stond het Aarschotse K.I.A. op als de Hiphop-pioniers in Vlaanderen. Jay Z, Eminem en Dr. Dre zijn enkele van de grote namen op het internationale gebied.

Hitparade:

Een hitparade, hitlijst of chart (Engelse benaming) is een lijst waarop in de juiste volgorde, de bestverkochte/meest gedraaide singles of cd’s van een bepaalde periode zijn gerangschikt: de hits. Het Amerikaanse tijdschrift Billboard publiceerde al in 1914 lijstjes als: Popular Songs Heard in Vaudeville Theaters Last Week en The Billboard’s Song Hits, en sinds 1958 de Billboard Hot 100. In Nederland zond de VARA in de show van Pete Felleman een hitparade uit in 1949, daarin draaide hij enkel Amerikaanse hits. Tuney Tunes publiceerde maandelijks de Tip-Toppers in de rubriek Radio Kruimels vanaf Oktober 1947. Meestal werden er geen uitvoerende artiesten vermeld. Traditioneel zijn hitlijsten samengesteld op basis van verkoopcijfers in muziekwinkels, van eerst bladmuziek en later geluidsdragers. Later werd ook de airplay hierin betrokken, dat wil zeggen het aantal keer dat een single op de radio of televisie te horen is, al dan niet op aanvraag. In de Nillies rees de vraag of op deze manieren samengestelde hitparades nog wel representatief zijn voor de populariteit vanwege de daling van de verkoop van singles en toename van het downloaden van muziek. Hierdoor zijn er ook hitlijsten op basis van aantal downloads verschenen. Het is ook mogelijk een hitlijst samen te stellen op basis van populariteit door direct aan een doelgroep te vragen welk liedje bij hen favoriet is. Deze manier bestond al langer, maar heeft door de komst van internet een grotere vlucht genomen.

House:

De stroming House werd vanaf eind jaren tachtig het dominantste genre in de elektronische dansmuziek. Belangrijkste kenmerken zijn o.a. de doorbeukende drummachines (in een vast ritme) en een elektronisch gegenereerde baslijn. Het genre ontstond in The Warehouse Club (waar de naam is aan ontleend) in Chicago en in de Paradise Garage in New York. Tijdens de Summer Of Love van 1987 waaide de House (en Techno uit Detroit) over naar Europa. Eerst van Ibiza naar Engeland, daarna volgde al snel landen als Duitsland en Frankrijk. Vanaf begin jaren negentig staat de term House voor alle stijlen van elektronische dansmuziek, maar al snel wordt er een onderscheid gemaakt tussen diverse substijlen. House en Techno is dan ook een eindeloze reeks van mengvormen tussen vele soorten muziek, waardoor nieuwe stijlen ontstonden die steeds minder gingen lijken op het oorspronkelijke werk. 2 Unlimited (“No Limit”) en 2 Brothers On The 4th Floor (“Never Alone”) werden in onze kontrijen al snel belangrijke namen.

(pdg).