Hall Of Fame | Hammondorgel | Hardrock | Hillbilly.

Hall Of Fame:

De Hall Of Fame (ook wel het prestigieuze museum van de Rock & Roll genoemd) werd in 1986 opgericht door Ahmet Ertegun, Jan Wenner en Suzan Evans. Een artiest/groep komt in aanmerking voor de eregalerij, vanaf het moment dat hun eerste singlerelease dateert van minstens vijfentwintig jaar daarvoor. Bovendien moeten ze een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de Rockmuziek. Ieder jaar worden er nieuwe namen aan het lijstje toegevoegd: Guns N’ Roses, Red Hot Chili Peppers en Beach Boys zijn de meest recente bands, die werden bijgeplaatst in de Hall Of Fame (2012).

Hammondorgel:

Het Hammondorgel werd ontworpen en gebouwd door de Amerikaanse ingenieur/uitvinder Laurens Hammond. Z’n bekendste uitvindingen zijn de Hammondklok en het toonwielorgel (ook Hammondorgel genoemd). Laatstgenoemde instrument werd in 1934 gepatenteerd. Aanvankelijk werd het orgel verkocht aan kerken, als goedkoper alternatief voor de pijporgel. Later werd het ook gebruikt in de Jazz, Rock en voornamelijk Gospelmuziek. Heel wat bekende namen uit de muziekhistorie gebruikte de Hammondorgel: die een kenmerkend wollig, huilend en grommend geluid heeft. John Lord (Deep Purple), Gregg Almann (Almann Brothers) en Keith Emerson (Emerson, Lake and Palmer) waren maar enkele van de bekende bespelers. Een specifieke eigenschap van het Hammondorgel is het hanteren van drawbars om de golfvormen in afwisselende mate te mengen. Een andere typische eigenschap is een ronddraaiende speaker, die ook nog eens aanzwellend kan vibreren.

Hardrock:

Hardrock (of Heavyrock) is een gedefinieerd subgenre van Rockmuziek, het ontstond eind jaren zestig uit hard gespeelde Blues en Rock & Roll. De wortels van deze stroming situeren zich in de vroege jaren vijftig, toen elektrische Bluesmuzikanten experimenteerde met elementen als power chords (geeft de bekende vette drive), drijvende ritmes en vervormde gitaarsolo’s. Bekende voorbeelden uit die periode zijn Pat Hare (“Cotton Crop Blues”), Willie Johnson (“It’s Nobody’s Fault But Mine”) en Joe Louis (“Boogie In The Park”). Vanaf de late jaren zestig werd de term Hardrock gebruikt om muziek met meer volume en intensiteit te beschrijven. Als eerste Hardrocknummer wordt wel eens gerefereerd naar “In A Gadda Da Vida” van Iron Butterfly, hoewel er in deze song vooral invloeden uit de psychedelische muziek zitten. In 1968 stond de hitparade in ieder geval vol met bands, die we in de latere decennia zouden catalogeren onder de noemer Hardrock. De Amerikaanse groep Blue Cheer (genoemd naar een soort van Lsd) was wellicht de voorloper van zowel de Hardrock als de Heavy Metal, met hun hitversie van “Summertime Blues”. In de jaren zeventig ontwikkelde de luide en agressieve vorm van Rockmuziek zich tot een belangrijk genre met bands als: Black Sabbath, AC/DC, Aerosmith, Deep Purple en Led Zeppelin. Van Halen en Guns N’ Roses zorgde in de jaren tachtig voor commerciële hoogtepunten, daarna was de Hardrockmuziek over z’n hoogtepunt heen.

De term Hardrock (afkomstig uit de mijnindustrie) wordt gekenmerkt door intensief gebruik van vervormde elektrische gitaren, gitaarsolo’s en stevig zangwerk (waarin forse uithalen niet spaarzaam zijn). Het wordt ook wel eens omschreven als ‘pik-rock’, omdat de nadruk wordt gelegd op mannelijkheid en seksualiteit.

Hillbilly:

De term Hillbilly is de aanduiding van de voorloper van de Bluegrass en Country, het ontstond rond 1920 toen de eerste variaties van het laatst aangehaalde genre (dans/volksmuziek) commerciëler werden. Het werd genoemd naar de analfabete en arme bewoners (de Hillbillies) die leefde in de Appalachen, een middelgebergte gelegen in Tennessee (oostelijke deel van Noord Amerika). Meest gebruikte instrumenten in de muziekstijl waren o.a. de mandoline, bas, banjo, gitaar en fiddle. Het duurde enige tijd voordat het genre een officiële benaming had, daardoor was het voor vele Amerikanen een dankbaar onderwerp van lichte spot. Men probeerde eerst met termen als Old Time Songs en Old Familiar Tunes deze muziek te duiden, totdat men uitkwam op Hillbilly, anderen bestempelde het (ook in z’n populaire periode) dan weer als poor white trash. De bekendste naam uit de beginperiode was The Carter Family, afkomstig van het Amerikaanse platteland. Hun Hillbillymuziek legde de basis voor wat later Countrymuziek zou worden en was ook van grote invloed op de Bluegrass, Pop/Rockmuziek. In de jaren veertig maakte de Hillbilly plaats voor Rockabilly, waar Elvis Presley symbool voor stond.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be