Greenwich Village | Gretsch.

Greenwich Village:

Greenwich Village (ook wel The Village genoemd) is een klein dorpje op het eiland Manhatten in New York. Het werd gesticht anno 1600 door de Nederlandse kolonialen, vandaar de oorspronkelijke naam Greenwijck (of Noortwijck). De plaats speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Folkmuziek, zo woonde bv Bob Dylan er toen hij z’n carrière begon. Greenwich Village trok vanaf de jaren dertig veel verzamelaars, ontwikkelaars en volksmuzikanten aan. In de jaren zestig was het een ontmoetingsplaats voor een nieuwe generatie van muziekmakers: de muzikale kruisbestuivingen brachten artiesten voort als Mamas and Papas, Tim Harden en Tim Buckley. Ter herdenking van de zogenaamde Stonewall-rellen ontstond op 28 Juli 1969 de Gay Pride in The Village. Na jaren van pesterijen en geweldplegingen besloten Homoseksuelen mannen, lesbische vrouwen en travestieten terug te vechten. Deze opstand vormt een mijlpaal in de geschiedenis van de holebi-beweging.

Gretsch:

Gretsch is een fabrikant van slagwerkinstrumenten, versterkers en gitaren. Het bedrijf, in 1883 opgericht door Friedrich Gretsch, is vooral bekend van z’n elektrische gitaartypen als de Duo Jett en de White Falcon.
Gretsch (een Duits immigrant uit Mannheim) stierf in 1895, nog voordat hij zijn bedrijf in bloei had kunnen zien. Zijn zoon Fred Jr bezorgde het familiebedrijf na de eerste Wereldoorlog een stevige reputatie op het gebied van kwaliteit en precisie. Begin jaren tachtig werd de productie stopgezet, nadat een overname door Baldwin Manufacturing faliekant was afgelopen.
In 1989 kocht Fred Gretsch III de naam terug van Baldwin en bouwde het bedrijf opnieuw op.

(pdg).