Glamrock | Gospel | Gothic | Grammy Awards.

Glamrock:

Na de idealistische jaren zestig (waarin het gros van de sociale bewegingen sterk inspeelden op het schuldgevoel over de onrechtvaardigheid in de wereld) ontstond er in het daaropvolgende decennia een Britse stijl van toegankelijke Rockmuziek. Popgroepen begonnen steeds meer met het geven van extravagante optredens, waarbij de aankleding van de leden net zo belangrijk werd als de muziek. Weelderige haardossen, kleurrijke kostuums, make-up en plateauzolen waren belangrijke aspecten van de stijl, het best te omschrijven als Rock met veel theater. In de UK ziet men Marc Bolan (T.Rex) als pionier van de Glamrock, in Amerika daarentegen wordt Alice Cooper beschouwd als de (aan)stichter van het genre. De Engelse Glamrock (met o.a. David Bowie en Roxy Music) was één van de belangrijke stimulators van de latere tegenreactie, die kwam van de Punkbeweging. Waarbij men niets moest hebben van de commerciële en decadente Glitterpop. De stroming had aanvankelijk iets elitairs, met de komst van o.a. Mud en Gary Glitter werd dit echter snel bijgesteld. In de Verenigde Staten klonk de Glamrock harder, langzamerhand kregen de bands een meer duistere, gotische uitstraling. Voornaamste exponenten waren Lou Reed, Iggy Pop en Alice Cooper. Behalve door het dragen van een meisjesnaam viel hij eind jaren zestig op door de bijbehorende outfits en make-up tijdens zijn theatrale acts. Op de hoes van de eerste Lp uit 1969, “Pretties For You”, staat Alice afgebeeld in een glitterjurkje.

Gospel:

Gospelmuziek vindt z’n oorsprong op de katoenvelden van de Zuidelijke staten van de VS. Het is zwarte religieuze (Christelijke) muziek die sterk werd beïnvloed door de liederen die de slaven meebrachten uit Afrika, het leven na de dood (vaak aangeduid als het oversteken van de rivier De Jordaan) is een vaak terugkerend thema. Eén van de belangrijkste kenmerken is de zogenaamde call and response zang: de door de voorganger gezongen vraag wordt zingend beantwoord door het koor. Het is een eigentijdse uiting van sterke emotie, gebracht van mens tot mens. Thomas A. Dorsey is één van de voornaamste pioniers. Hij schreef in de jaren dertig heel wat Gospels, zoals bv “Come Take My Hand” en “Precious Lord”. Het duurde evenwel enige tijd voordat zijn muziek werd toegelaten in de kerk. Mahalia Jackson wordt over het algemeen beschouwd als de Koningin van Gospelmuziek. Ook artiesten als Sam Cooke, Jackie Wilson en John Legend werden beïnvloed door de oervorm van zwarte Gospel. Grote stemmen als Aretha Franklin, Al Green en Stevie Wonder leerden van jongs af aan zingen in de kerk en droegen op die manier bij aan het genre.

Gothic:

Het muziekgenre Gothic staat voor introverte, donkere Rock. Deze subcultuur ontstond in de vroege jaren tachtig als een variant van Gothic Rock, een subgenre van New Wave en Postpunk. De term wordt geassocieerd met zowel muziek als kleding. Aanhangers van het genre worden Goths (Goten) genoemd, al bestaan er nogal wat meningsverschillen over het gebruik van de woorden Gothic en Goth. In z’n meest brede interpretatie vormt Gothic waarschijnlijk één van de genres binnen de muziek waarin de grootste varieteit aan subgenres aanwezig is. Sedert midden jaren negentig fungeert de benaming als overkoepelende term voor o.a. New Wave, Gothic Rock, Medieval en Darkambient. De stroming heeft zijn grootste aanhang onder een (ietwat) jonger publiek, dat de jaren tachtig niet actief heeft meegemaakt. Door dergelijke ontwikkelingen is het accent van de muzikale originaliteit en een kritische levenshouding verschoven naar een meer op het uiterlijk gerichte houding. De lange zwarte jurken waar de muziekstijl tegenwoordig om bekendstaat is een recente totstandkoming (ingezet door bands als Christian Death). De Britse Rockband Bauhaus is één van de voortrekkers binnen het genre. Rond de eeuwwisseling ging Gothic zich mengen met bombastische Rock, synthesizers en ijzige vocalen (Within Temptation en Evanescence).

Grammy Awards:

De Grammy Awards (in het verleden de Gramophone Awards’genoemd) worden sinds 1959 uitgereikt, door professionals, in de muziekindustrie. De onderscheidingen worden algemeen beschouwd als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, het is de muzikale tegenhanger van de filmprijs de Oscars. De Grammy’s worden jaarlijks uitgereikt in de Verenigde Staten door de National Academy Of Recording Arts and Sciences om de artistieke en technische prestaties in het vak te eren. De jury wordt gevormd door artiesten en professionele muziektechnici, die kiezen uit een hele resem categorieën (het aantal wisselt jaarlijks). Zo werden er bv in 2009 nog in 109 categorieën prijzen toegekend, in 2012 waren er dat nog maar 78. Volgens het organiserende NARAS was deze reorganisatie nodig omdat in sommige gevallen de richtlijnen voor een categorie niet helemaal duidelijk waren, of dat er simpelweg niet genoeg producties werden ingezonden. Bovendien wilde men af van het onderscheid dat gemaakt werd tussen mannen en vrouwen. In 2013 werden het aantal categorieën weer uitgebreid tot 81. De Hongaarse dirigent/pianist Georg Solti won (tot op heden) het meeste Grammy Awards, met 31 prijzen is hij al enkele jaren de recordhouder. U2 en Stevie Wonder wonnen in de afgelopen decennia reeds 22 Awards.

(pdg).