Gangsta Rap | Garagerock | Gibson | Girl Groups.

Gangsta Rap:

Gangsta Rap is een harde en agressieve vorm van Rap, afkomstig uit de getto’s van grote Amerikaanse steden (o.a. Philadelphia, South Bronx in New York en Compton in California). De expliciete teksten zijn vaak erg seksistisch en gewelddadig. Sommige zijn verzonnen, andere vertellen dan weer het verhaal van de moeilijke leefomstandigheden in de getto’s (het leven in bendes en het omgaan met geweld en drugs).

Binnen de Gangsta Rap cultuur zijn er drie belangrijke stromingen: Westcoast (Dr. Dre, Snoop Dogg en 2 Pac Shakur), Eastcoast (Notorius BIG, 50 Cent en Jay Z.) en Dirty South (Cee Lo Green, Andre 3000 en D4L). Tussen de East- en Westcoast bestond er een grote rivaliteit, die zich zowel verbaal als fysiek uitte. Dramatische dieptepunten waren de moorden op 2Pac (1996) en Notorius BIG (1997). Hoewel nooit bewezen, wordt algemeen aangenomen dat beide Rappers het slachtoffer werden van de rivaliteit tussen de East- en Westcoast.

Garagerock:

Garagerock (een ongepolijste vorm van Rockmuziek) ontstond in 1963 als antwoord op de steeds goedkoper wordende instrumenten in de VS. Rock & Roll bandjes schoten als paddenstoelen uit de grond, met maar één doel voor ogen: een perfecte(?) imitatie neerzetten van hun idolen uit (voornamelijk) de UK, zoals The Beatles en The Kinks. Door een gebrek aan muzikale kennis en vooral een manco aan instrumentenbeheersing, beperkte ze zich tot een drie-akkoordenschema. Garagerock heeft zich doorheen de jaren wel verder weten te ontwikkelen. Sinds 2000 heeft er een herwaardering voor het genre plaatsgevonden, mede door bands als: White Stripes, Strokes en Hyves. De muziek van nu wordt echter in een veel hoger tempo gespeeld, dit komt ondermeer door invloeden uit de Punkscene. Garagerock blijft in de eerste plaats natuurlijk bekend voor z’n rammelend, rauw, ranzig en emotioneel geluid.

Gibson:

Orville Gibson trok in 1881 van New York naar Kalamazoo, waar hij aan de slag ging als schoenmaker. Door z’n passie voor zowel houtbewerking als muziek, begon hij met het ontwerpen van zijn eigen mandolines en gitaren, de eerste exemplaren hiervan (met elementen uit de vioolbouw) kwamen in 1894 op de markt. Op 10 Oktober 1902 begon Orville Gibson z’n eigen bedrijf: Gibson Mandolin – Guitar Co., Ltd. In 1919, een jaar na het overlijden van Orville H. Gibson, maakte ingenieur Lloyd Loar z’n intrede bij de firma. Hij verfijnde de originele ontwerpen van Orville en bracht de eerste gefrette instrumenten met f-gaten uit (de F-5-mandoline en de L-5-gitaar). In 1952 ontwierp Lester William Polsfuss (Les Paul) de Gibson Les Paul, een relatief zwaar instrument met een volle klank. Les Paul wou z’n gitaren een lange(re) klankduur meegeven, waardoor ze werden gemaakt van mahoniehout. Kenmerkend voor de Gibson-gitaren is het gebruik van zogenaamde humbuckers (dubbelspoel elementen), waardoor mogelijke magnetische stoorvelden worden geëlimineerd.

De Les Paul gitaar wordt o.a. gebruikt door Keith Richards, Joe Perry en Slash (die een privécollectie heeft van meer dan honderd exemplaren.

Girl Groups:

Het is moeilijk om een exacte omschrijving te geven van het begrip Girl Groups, maar toch heeft dit fenomeen een langere geschiedenis dan de Boybands. Vanaf de late jaren vijftig/begin jaren zestig werden deze meidengroepen samengesteld door producers of platenlabels, men gebruikte ze als presentatie voor het nieuwste materiaal van hun tekstschrijvers. Phil Spector is één van de bekendste voorbeelden, hij werd groot met o.a. The Crystals (“Then He Kissed Me”) en The Ronettes (“Be My Baby”). Spector’s unieke Wall Of Sound was kenmerkend voor het geluid van veel vroege Rock & Roll groepjes: een dikke laag van instrumenten (drums, gitaar en blazers) werd gecombineerd met meisjesachtige vocalen, die vooral eenvoudige teksten zongen over de emoties van tieners in die periode. De Motown bands gebruikte voornamelijk arrangementen die gerelateerd werden aan hun label van afkomst. De Supremes waren de boegbeelden van Motown en één van de weinige bands die hun succes voor langere tijd wisten vast te houden. In de jaren negentig was er een terugkeer van deze gefabriceerde acts, bedoeld voor een jong publiek (met name tienermeisjes). The Spice Girls waren zondermeer de invloedrijkste groep, met hun bekende term ‘Girl Power’. Later waren het vooral de Amerikaanse meidengroepen die succesvol waren, zoals Destiny’s Child, Pussycat Dolls en TLC. Sugababes, Girls Aloud en All Saints zorgde in Groot-Brittannië voor opvolging van The Spice Girls.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be