Festival | Folk | Funk.

Festival:

Een (muziek)festival is een meestal terugkerend evenement waarbij meerdere artiesten/bands live optreden voor een groot publiek. De Popfestivals ontstonden in de Verenigde Staten, tijdens de flowerpower beweging in San Francisco. Er bestond in de VS al een traditie van muziekfestivals, maar die draaiden voornamelijk om muziek. De San Francisco beweging heeft de uitwerking van festivals ingrijpend veranderd, door o.a. hun idealistische ingesteldheid. Deze draaide om termen als terug naar de natuur, love-ins, drugs, lightshows. Het eerste grote meerdaagse festival op het Europese vasteland werd georganiseerd in juni 1970. Het driedaagse Holland Pop Festival vond plaats in Roterdam (Kralingse bos). De (aller)eerste festivals werden gehouden vanuit ideele motieven, in vele gevallen traden de artiesten en bands zelfs gratis op. De organisatie was vaak zo amateuristisch, dat een groot deel van het publiek over de hekken klom. Later werden de ideele door commerciële motieven vervangen, de winstmarge werd hierdoor aantrekkelijker. Vanaf de jaren zeventig werden de festivals in Nederland professioneler: Pinkpop (voor het eerst georganiseerd in 1970) is het langst lopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld. A Campingflight to Lowlands Paradise of kortweg Lowlands vindt sinds 1993 jaarlijks plaats in Biddinghuizen (Flevoland). Roskilde in Denemarken is één van de grootste Europese festivals, in de UK worden ieder jaar in Knebworth en Glastonbury grote muziekfestivals gehouden. België heeft met Rock Werchter (tot 1999 Torhout Werchter) een internationaal aansprekend festival. Het is het grootste van ons land en één van de bekendste van de wereld. Rock Werchter wordt sinds 1974 georganiseerd, sinds 1999 wordt het enkel nog gehouden in Werchter. De afkorting TW is wel nog terug te vinden in de benaming TW Classic. Het vierdaagse (muziek)festival Dour vindt sinds 1989 jaarlijks plaats in de Waalse stad Dour. De organisatie heeft zich zelf de naam European Alternative Music Event gegeven. Het Dour Festival staat bekend om z’n gemoedelijke sfeer en de kans om er nieuwe bands/artiesten uit binnen- en buitenland te ontdekken. De eerste editie van Pukkelpop vond plaats in 1985, het festival boekt een variatie van internationale wereldacts en regionale acts. De organisatie is sinds de beginperiode in handen van de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg, met als uithangbord Chokri Mahassine.

Folk:

Folk is de benaming voor Britse en Amerikaanse traditionele volksmuziek. De term laat zich weliswaar vertalen als muziek gemaakt voor het volk, maar in het algemeen wordt het vooral gebruikt als een verwijzing naar de Anglo-Amerikaanse volksmuziek. Belangrijkste kenmerk van de echte Folk is het gebruik van traditionele instrumenten: zoals een tin-whistle, viool, banjo, accordeon of eventueel een trekaccordeon. Uiteraard kan er gekozen worden om ook andere instrumenten te gebruiken, zonder bovengenoemde ‘speeltuigen’ is het evenwel absoluut geen Folkmuziek meer. Een van de sleutelfiguren in de moderne Folk is Woodrow Wilson ‘Woody’ Guthrie, die een schat aan Folkliederen en gedichten naliet. In één van z’n songs noemde hij zichzelf The Great Historical Bum. Guthrie’s muziek vormde een grote inspiratiebron voor Bob Dylan en Pete Seeger. Folk is enigszins verwant aan singer-songwriter muziek, Blues en Country en wordt vaak akoestisch (en niet elektrisch versterkt) uitgevoerd. Het zijn m.a.w. verhalende liedjes met een eenvoudige begeleiding. Folk is tegenwoordig weer springlevend, met jonge muzikanten die traditionele (akoestische) muziek maken in de stijl van The Band, Crosby, Stills, Nash & Young en Bob Dylan. Zo worden de concerten van Mumford & Sons in een razendsnel tempo uitverkocht en trekken ook artiesten als Bon Iver, The Lumineers, Fleet Foxes en Of Monsters and Men volle zalen.

Funk:

De sterk ritmische muziekstijl Funk (afkomstig uit Noord-Amerika) leunt voornamelijk op het staccato samenspel tussen blaasinstrumenten, baslijnen, slaggitaren en percussie. In de Funk benadrukt de ritmesectie (en dan vooral de bas) de eerste noot van de maat. Het genre ontstond aan het begin van de jaren zeventig uit de Soul en Rhythm & Blues, James Brown was met nummers als “Papa’s Got A Brand New Bag” en “Ain’t That A Groove” één van de grondleggers van de stijl. Andere bekende namen van het eerste uur zijn o.a. Sly and The Family Stone, The Commodores, Bootsy Collins en The Isley Brothers. Eind jaren 70 kwam er een nieuwe stroming binnen de Funk op gang, die door George Clinton (Parliament, Funkadelic) P-Funk werd genoemd. Funk lag in dezelfde periode mee aan de basis van het Discogeluid. In de jaren tachtig ging de Funk zich steeds meer vermengen met andere muziekstijlen, dankzij het enorme succes van Prince ontstond er in de Amerikaanse stad Minneapolis een aparte Funkscene. Het woord Funk betekent van origine lichaamsgeur, of de geur van geslachtsgemeenschap. Het werd aanvankelijk algemeen beschouwd als een onfatsoenlijke formulering. In de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd de benaming al veel langer gebruikt, als aanduiding om dat deel van de muziek aan te geven dat los, sexy, langzaam en/of dansbaar was.

(pdg).