Doo Wop | Drum-‘n-Bass | Dub.

Doo Wop:

Doo Wop is een a-capellamuziekstijl die begin jaren twintig opkwam in de Verenigde Staten, voornamelijk onder de zwarte bevolking en Italiaanse immigranten. Het was aanvankelijk een mengeling van Jazz, a-capellamuziek, Scats en Opera, waarbij de begeleiding van de leadzanger werd gezongen door de andere groepsleden. Er werd geen tekst gezongen, alleen klanken geproduceerd, hier ontleende het genre ook zijn naam aan. Later werden er instrumenten aan toegevoegd, uit de Doo Wop ontwikkelde zich vanaf de jaren zeventig o.a. de Human Beatbox stijl. De Duitse formatie Comedian Harmonists is één van de weinige Europese beoefenaars van het genre. Ook Les Horribles Cernettes is een bekende naam uit de Doo Wop. Deze parodie Popgroep, bestaande uit enkel vrouwen, noemt zichzelf ook wel eens ‘the one and only High Energy Rockband’. De initialen van hun naam zijn dezelfde als die van Large Hadron Collider.

Drum-‘n-Bass:

Drum-’n-Bass is een Dancestijl die ontstond in de jaren negentig. Het is een gerelateerde muziekstijl van de Jungle: met snelle breakbeats, gemixt met baslijnen uit de Reagge. Belangrijkste kenmerken zijn het ritmisch slagwerk en het gebruik van lage tonen. De origine van het drumpatroon komt uit het nummer “Amen Brother” van The Winstons. Ook de typerende naam ‘Amen Break’ is hiervan afkomstig. Belangrijkste vertegenwoordigers van het genre zijn Netsky, Dj Fresh en Chase & Status.

Dub:

Dub is een vorm van Jamaicaanse muziek, ontstaan uit de genres Ska en Reggae. De techniek werd gebruikt om een al bestaand Reggaenummer te bewerken met elektronische effecten en geluid. King Tubby is één van de belangrijkste Dubartiesten. Tubby was eigenaar van het grootste sound system in Kingston en een uitstekend technicus. Al snel brachten grote producers opnames naar hem om de zogenaamde ‘Tubby-behandeling’ te krijgen. De Dub bracht een nieuwe dimensie in Jamaicaanse muziek, en zou de internationale danscultuur beïnvloeden.

(pdg).