Bakersfield | Billboard | Bluegrass | Blues.

Bakersfield:

De stad Bakersfield is gelegen in de Amerikaanse staat California en telt 328.692 inwoners, het wordt ook wel eens het epicentrum van de countrymuziek genoemd. De Bakersfield sound herbergt heel wat invloeden uit de Rock & Roll. De Country uit Nashville is eerder ‘glad’ geproduceerd, strijkersarrangementen worden er niet geschuwd. Buck Owens was, met hits als Act Naturally (1963) en Under Your Spell Again (1959) de grondlegger van de zogenaamde Bakersfield Sound, hij bracht rockmuziek gemengd met een soort van Honky Tonky, gespeeld op elektrische gitaren. Ook Merle Haggard was één van de eerste artiesten die betrokken was bij deze stijl , in de jaren zeventig was hij verbonden aan de snel groeiende Outlaw Country Movement.

Billboard:

Billboard is een Amerikaans muziekblad, dat in 1936 de allereerste hitlijst publiceerde. Sinds 4 Augustus 1958 is de officiële naam Billboard Hot 100, het is daarmee de oudste en tevens langstlopende hitlijst ter wereld. De eerste nummer 1 notering was voor Ricky Nelson met Poor Little Fool. De lijst wordt traditiegetrouw steeds op donderdag bekendgemaakt.

Tot eind 1998 werd de Hot 100 samengesteld op basis van singles die in de platenwinkels verkocht werden. Sindsdien werd het voor artiesten ook mogelijk om puur op basis van airplay op nummer 1 te geraken, eerste artiest die daarin slaagde was de betreurde Aaliyah, met Try Again.

Bluegrass:

Bluegrass is een Amerikaanse muziekstijl, voornamelijk gebaseerd op het country en folkgenre. De naam werd voor het eerst gebruikt rond 1950, grondlegger van het genre was Bill Monroe met z’n band The Blue Grass Boys: een verwijzing naar z’n geboorteplaats Kentucky, waarvan Bluegrass State de standaardafkorting is. Op 16 September 1946 werd reeds de eerste Bluegrass vastgelegd, met als belangrijkste element de vijf-snarige banjo van Earl Scruggs. De roots van het genre heeft zowel Europese als Afro-Amerikaanse tradities. Het was de muziek van de immigranten in de bergstreken van o.a Oost-Amerika. Inmiddels is Bluegrass als muzieksoort geëvolueerd naar een diversiteit aan categorieën. Van zeer traditioneel (amper verschillend van het geluid uit de jaren 40) tot progressieve en uiterst complexe varianten (die nauw aansluiten met moderne jazz).

Blues:

Het muziekgenre blues kent zijn ontstaan in de periode tussen 1860 en 1900, de oorsprong ervan is te situeren bij de Afro-Amerikaanse slaven die in de jaren 20 in het Zuiden van de VS (o.a. Mississippi, New Orleans en Memphis) seculiere liederen zongen op de katoenvelden. Bekendste muzikale bronnen die een bijdrage hebben geleverd tot de ontwikkeling van het bluesgenre zijn de religieuze liederen (zoals negrospirituals en gospels), maar ook de worksongs: plantation song (plantages), en de rail-road songs (wegenbouw, spoorwegaanleg en scheepvaart). De teksten en melodieën waren erg eenvoudig, een vast stramien van twaalf maten die steeds gevolgd werden. Zowel het ritme als tempo van de liederen werden bepaald door de lichaamsbewegingen, zodat ze gemakkelijk te zingen waren. De muziek werd gemaakt zonder instrumenten (alleen of met elkaar), omdat het vaak de enige manier was voor de zwarte slaven om hun lijden uit te drukken en verzachten. De inhoud van de teksten was melancholisch en traditioneel van aard. Men gebruikte regelmatig scheldwoorden die de opzichters niet kenden, het woordje ‘Hark’ werd in hun liedjes bv gebruikt als ‘zot’. Rond de eerste Wereldoorlog (1914-1918) trokken heel wat zwarte slaven van het Zuiden naar het Noorden (om er werk te zoeken), mede daardoor kreeg de Blues een stedelijker geluid. Vanaf de jaren 30 werd het genre vooral gekenmerkt door het gebruik van elektrische instrumenten, Chicago was het epicentrum van de Chicago Blues (Muddy Waters en Howlin’ Wolf). In de jaren 60 en 70 leefde de muziekstijl weer helemaal op dankzij blanke muzikanten als Eric Clapton en The Rolling Stones. Alle (sub)stijlen van de Jazz zijn sterk beïnvloed door Blues, van New Orleans Jazz tot Cool Jazz.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be