Apple Records | Arenarock | ASCAP | Atlantic Records.

Apple Records:

Het platenlabel Apple Records werd in 1968 opgericht door The Beatles. Als onderdeel van Apple Records Ltd. had het als voornaamste richtpunt de torenhoge aanslagen van de Britse fiscus te ontlopen, dit werd ook bezongen in het lied Taxman (1966). Behalve de Beatlesplaten werden via dit label ook albums van Badfinger (Maybe Tomorrow), Billy Preston (Encouraging Words) en James Taylor (James Taylor) uitgebracht. Ook de hit van Mary Hopkin, Those Were The Days, werd via Apple Records gereleased. Hopkin was overigens een ontdekking van Paul McCartney. Van 1976 tot 1995 was het label niet actief, in 1995 werd via Apple de eerste Beatles Anthology op de markt gebracht.

Arenarock:

Arenarock (in het Engelse taalgebied ook wel album/adult oriented Rock genoemd) is sinds het midden van de jaren zeventig een verzamelnaam voor een muziekstroming, waarbij radiostations plots veel aandacht hadden voor ‘gecommercialiseerde’ rockmuziek. Een populaire, melodieuze en hitparadevriendelijke vorm van hardrock zeg maar. Relatief kort en goed in het oor liggende songs, dat waren de belangrijkste kenmerken van de minder progressieve rockmuziek. De zang is doorgaans harmonisch en de productie eerder bombastisch. Het tekstmateriaal is (in tegenstelling tot bij hardrockbands) minder duister, eerder simpel van inhoud.

Boston, Bon Jovi, REO Speedwagon en Europe zijn maar enkele van de bands die onder deze muziekstroming te catalogeren zijn.

ASCAP:

De American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP), is een organisatie die zich, net als Sabam bij ons, richt op het beschermen van het auteursrecht op muzikale werken van zijn leden. ASCAP zorgt ervoor dat componisten royalty’s (uit)betaald krijgen voor hun muziek, van elk verkocht item gaat een percentage naar de auteur/componist. ASCAP werd op 13 Februari 1914 opgericht in New York, vijf jaar nadat de eerste copywright wet in de VS in werking was getreden. De eerste leden waren voornamelijk schrijvers en producers van de Tin Pan Alley. Sinds 2007 telt de organisatie zo’n 300.000 leden. ASCAP eert zijn (top)leden jaarlijks met een diversiteit aan prijzen, verdeeld over zeven muziekcategorie├źn. Net als Sabam wordt ook ASCAP vaak bekritiseerd vanwege zijn niet transparante operaties.

De Verenigde Staten hebben met Broadcast Music Incorporated (BMI) en SESAC nog twee soortgelijke organisaties.

Atlantic Records:

De Amerikaanse platenmaatschappij Atlantic Records (Atlantic Recording Corporation) werd in 1947, als onafhankelijk label, opgericht door de in Turkije geboren Ahmet Ertegun en Herb Abramson. Het duo leende hiervoor $1000 van een vriend van de familie Ertegun, die om deze reden een hypotheek vestigde op z’n woning. In 1953 werd muziekproducent Jerry Wexler door Ahmet binnengehaald, als schrijver (bij o.a. Billboard Magazine) bedacht hij in 1949 de term Rhythm & Blues zodat de naam rasmuziek niet meer gebruikt moest worden. Wexler kreeg als manager de leiding over het concern en daarbovenop ook nog eens 13% van de winst (later werd dat 30%). Abramson was in deze periode opgeroepen door het leger voor de oorlog in Korea, bij zijn terugkeer in 1955 kreeg hij het label Atco onder z’n beheer (Coasters, Bobby Darin). Drie jaar later verliet hij het bedrijf, z’n plaats werd ingenomen door Joel Dorn. Broer Nesuhi Ertegun had in tussentijd de leiding verworven over het Jazz en Rhythm & Blues gedeelte van het label. Dit resulteerde o.a. in deals met Charles Mingus en John Coltrane. Vervolgens specialiseerde Atlantic zich in Soul, Ahmet Ertegun en Wexler produceerde en componeerde platen van onder meer Aretha Franklin en Ray Charles. Ahmet is overigens ook coauteur van de Steve Miller Band klassieker The Joker. Tegenwoordig is het label een dochteronderneming van Warner Music Group.

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be